-->
Radio Widget Autoplay:: ΟN
Ακούτε: Ελπίδα 96.1 FM - Αλεξανδρούπολη
Join Me On Facebook
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ι.Μ. Κερκύρας: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελλάδα»

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας με θέμα: ”Τριώδιο και προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Καταγραφή Εκκλησιαστικών Κειμηλίων παλαιών Ι. Ναών”.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ανέλυσε τον λόγο εις το “Πρόσεχε σεαυτῷ” του Μεγάλου Βασιλείου, προέτρεψε τους πατέρες της τοπικής Εκκλησίας, όλως ιδιαιτέρως την περίοδο του Τριωδίου που διανύουμε, να εντείνουν την προσευχή τους, τον αυτοέλεγχό τους και τον εν γένει πνευματικό τους αγώνα.

Η στάση ζωής των Ιερέων αποτελεί παράδειγμα ζωής για τους υπόλοιπους ανθρώπους, είτε προν μίμησην, είτε προς αποφυγήν, στις περιπτώσεις εκείνες που μετις πράξεις τους σκανδαλίζουν τους πιστούς.

Και ο Κύριός μας είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά τον σκανδαλισμό των ανθρώπων. Αλίμονο στον Ιερέα εκείνον που γίνεται αφορμή σκανδαλισμού για τον αδελφό του

Ο Ιερέας πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα, να έχει φόβο Θεού και παράλληλα ζήλο, ώστε να διακονήσει τις ψυχές που του ενεπιστεύθη ο Χριστός.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος παρουσίασε στους πατέρες τις ξεκάθαρες θέσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με το επίκαιρο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η Αγία μας Εκκλησία δια μέσου των αιώνων υπήρξε μπροστάρισσα στους αγώνες του Έθνους μας. Είναι εκείνη που ως στοργική μητέρα, προειδοποιεί εγκαίρως για τους κινδύνους που απειλούν τα τέκνα Της.

Για τον λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εξέδωσε ψήφισμα, αφενός για το Σκοπιανό και αφετέρου για την επιβολή ως αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε εδώ: Κερκύρας Νεκτάριος: "Η πίστη στον Χριστό και η φιλοπατρία κράτησαν όρθιο το γένος μας"

Ακολουθεί το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οἱ Κληρικοί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων οι οποίοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 31 Ἰανουαρίου 2018 στό Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στήν τακτική Ἱερατική μας Σύναξη ὑπό την προεδρία τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Νεκταρίου συζητήσαμε προβληματιζόμενοι ιδιαιτέρως για δύο θέματα: την στάση μας έναντι της απόπειρας να περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων και στήν καθιέρωση ὡς ἀργίας τῆς ἡμέρας τῆς σχολικῆς ἑορτῆς τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν. Κατόπιν της συζητήσεως

Η Ἱερατική μας Σύναξις ομοφώνως ἀποφασίζει:

1. Εκφράζει τήν ἀπόλυτη ἱκανοποίησή της γιά τήν ἐμμονή τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου στήν «ξεκάθαρη θέση Της» «περί τῆς μή ἀποδοχῆς ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας τοῦ όρου ,Μακεδονία’ ή παραγώγου του, ὡς συστατικοῦ τοῦ ὀνόματος τοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων, πού άλλωστε θά εῖχε ἐπιπτώσεις καί στήν ὀνομασία τῆς σχισματικῆς αὐτοαποκαλούμενης ἐκκλησίας τῆς ,Μακεδονίας’» (Δελτίον Τύπου Δ.Ι.Σ. τῆς 26-1-2018), καί ζητά τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από όλα τα πολιτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε πιέσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένα και θα αποβούν σε βάρος της πατρίδας μας.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει το φρόνημα του λαού μας και να απαιτήσει την πλήρη καί ὁριστική ἀπάλειψη ἀπό τό Σύνταγμα τῆς γείτονος κάθε ἀλυτρωτικοῦ ὑπαινιγμοῦ, καθώς και να απορρίψει κάθε είδους «σαλαμοποίηση» τοῦ όλου προβλήματος, δηλαδή χορήγηση στην χώρα των Σκοπίων ονόματος με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του και εισδοχή της χώρας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με παραμερισμό της οριστικής λύσης του προβλήματος για αργότερα.

2. Υπενθυμίζει τον λόγο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και εμμένει σ’ αυτόν: «Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Και η Μακεδονία είναι αυτή που κρατά ψηλά τα λάβαρα με τέτοιες ιστορίες, αναμνήσεις. Με την ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες. Χωρίς υπολογισμούς. Χωρίς έξωθεν εντολές. Χωρίς υπαγορεύσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρόν στην Μακεδονία. Και να προσέχουν που πατάνε γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο. Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία. Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί. Και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει. Να μη μιλάμε για αγώνες, να μη μιλάμε για πολέμους, να μη μιλάμε για θυσίες».

3. Ἐκφράζει τήν βαθύτατη λύπη της, διότι διά τοῦ ὑπ’ ἀριθ. 120/23-1- 2018 ΦΕΚ, 3. άρθρ.2, παράγρ. 4β, ὁρίζεται ὡς ἡμέρα εκπαιδευτικής ἀργίας ἡ ἑορτή τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν, Προστατῶν τῆς Παιδείας, καθιερωθεῖσα ὡς ἑορτή τῆς Παιδείας από τον 11ο αιώνα στο Βυζάντιο και ἀπό τό 1842 ὑπό τῆς Συγκλήτου τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, σε συνέχεια της αντίστοιχης καθιερώσεως στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα.

Ἡ καθιέρωσή της ως ημέρας αργίας συνεπάγεται παύση μαθημάτων, στέρηση του καθωρισμένου σχολικου ἐκκλησιασμου καί ματαίωση ἑορτίων ἐκδηλώσεων κατά τήν αγιώνυμη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιό μπορεί να είναι τό νόημα τῆς ἀργίας αὐτῆς, όταν οἱ ἑορταζόμενοι άγιοι Οἰκουμενικοί Διδάσκαλοι δέν τιμῶνται μέ τόν σχολικό ἐκκλησιασμό, μέ πανηγυρικούς λόγους καί ἑόρτιες ἐκδηλώσεις; Ἀπευθύνουμε έκκληση πρός τό ἁρμόδιο Ὑπουργεῖο Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων νά ἐπαναφέρει τήν σχολική ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν εἰς τά μέχρι σήμερα ἰσχύσαντα καί νά μή συνεχίσει να προκαλεί ζημιά στο ήθος και την παράδοση της παιδείας μας.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος και αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής Εκκλησίας.

Εν συνεχεία ομίλησε ο κ. Σπυρίδων Ανδριώτης, υπεύθυνος της νέας ιστοσελίδας της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος έκανε την παρουσίαση των νέων λειτουργιών στον Σεβασμιώτατο και στους πατέρες.

Τέλος έγινε η παρουσίαση της καταγραφής, συντήρησης και ψηφιοποίησης των ιερών κειμηλίων του ιστορικού ναού των Αγίων Πατέρων στην πόλη της Κέρκυρας.

Ομιλητές ήταν κατά χρονική ακολουθία ο κ. Ιωάννης Τσιουρής, Αρχαιλόγος-Καθηγητής, καθώς και ο κ. Δημήτριος Αλκλήφ και η κα Αικατερίνη Κατσή, μέλη της επιστημονικής ομάδος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Παντοκράτωρ».

Συγκεκριμένα στον Ι.Ν. των Αγίων Πατέρων καταγράφηκαν : 193 φορητές εικόνες, 36 Λειτουργικά βιβλία, 76 Λειτουργικά Σκεύη, 30 Ιερά Άμφια και 21 αντικείμενα λαϊκής τέχνης(πόρπες, τάματα κλπ.)».

 

https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/m-kerkyras-makedonia-einai-ellada/